Måske har du aldrig så meget som ristet en pølse ude i naturen. Derfor vil jeg fortælle dig lidt om, hvordan man fremtryller et køkken på en øde ø. For uanset, om du er til hurtig-mad eller højgastronomi, skal du have noget at spise på din tur. Og maden kommer til at betyde meget for de fleste. Når man laver mad i naturen, kan man ikke undgå at opdage, hvor mange smarte hjælpemidler man har derhjemme: varmt vand, der fosser ud af hanen, ovnen, man indstiller på det antal grader, man nu vil have, en vask, man lige kan vaske hænderne i osv. Alle disse funktioner skal du selv skabe nu.

Mad lavet fra bunden får nu en helt anden betydning. At lave et måltid i blæsevejr kan ikke gøres med hjernen slået fra, du må tænke over alt, hvad du gør, og du er sikkert meget mere nærværende under madlavningen, end du ville have været det derhjemme. Du får brug for at skabe et komfur, en vask, et køkkenbord, køkkenskabe og måske et køleskab. Som komfur kan du bruge et bål, en grill eller en sprit- eller gasbrænder. Brænderen (fx en Trangia, som indeholder gryder og pander og tilsammen fylder som en mindre gryde med låg) er nærmest uundværlig for os halvamatører, fordi vi så kan lave mad i både regn og storm, og den er vældig nem at tænde. En sammenklappelig grill kan eventuelt bruges som supplement til brænderen, og bålet er jo nærmest selve hjertet af en kanoferie og stedet, hvor du rister alt fra store stege til marshmallows. Maden og køkkengrejet kan du have i plastkasser eller tasker. Helst noget, der kan lukkes – en nettopose, det har regnet ned i, er nemlig et trist syn og besværlig at rejse rundt med.

Alt sådan noget som krydderier, olie, eddike, ketchup osv. kan du komme i små plastikflasker og bøtter (fx fra friluftsbutikkerne) og samle dem i en lille plastkasse med låg.

Har du mange grøntsager med, kan du komme dem i en stofpose og hænge dem op i et træ, så de får lidt luft og holder længere. Hvis du vil, kan du også have dit eget køleskab med – som består af en flamingokasse og holdes koldt af fryseelementer og frossen mad. Det vil give dig mulighed for at lave næsten al slags mad, men der vil selvfølgelig være noget ekstra at slæbe rundt og holde øje med. Vil du lave „rigtig“ mad med ægte råvarer, skærer du grøntsager og andet ud på et skærebræt med en god, skarp kniv. Dette foregår ofte i en eller anden form for hugsiddende stilling. Vand til fx at koge kartofler i henter du i søen eller åen. Nogle gange er søvandet også rent nok til te og kaffe. Bakterier bliver dræbt, når vandet koger.

Drikkevand har I selv med i dunke. Opvasken klarer du i søen med en smule nedbrydeligt opvaskemiddel – evt. i en opvaskebalje. Den bedste engangsopvaskebørste er svensk mos eller fyrrenåle. De tager skidtet uden af ridse! Som en god spejder hælder du det snavsede vand på jorden væk fra pladsen, altså ikke i søen.

Det mest primitive service er en spork (kombineret gaffel i den ene ende og ske i den anden), en dolk og en mug – en slags dyb tallerken, som du både spiser og drikker af. Så bliver det ikke enklere! Du kan også have dit eget spisegrej med hjemmefra: tallerkner, glas, krus, stempelkande, bestik osv. Bare vær opmærksom på, at fint glas let smadrer, og det er måske rart ikke at skulle passe alt for meget på tingene. Alternativt kan man bruge papservice. Eller en kombination af det hele.

Se et eksempel på en krydderikasse her.