MIDTSVERIGE – „KANUTLAND“
Fem-seks timer nord for Helsingborg, i det nordlige Västregötland og det nederste af Värmland, ligger et helt fantastisk kanoområde. Nogle kalder det „the real canoe country“, svenskerne siger Kanutland. Det hedder også DANO, en forkortelse af Dalsland og Nordmarken. Kært barn har mange navne! Det er også i dette område, Dalsland-kanalen ligger. Det er virkelig gearet til kano, med sluser (nogle med mulighed for at tage et varmt bad), masser af lejrpladser og mulighed for at sejle langt. Her kommer folk fra hele Europa for at sejle kano eller kajak, og især i højsæsonen, som varer fra sidst i juni til midt i august, er der virkelig mange mennesker. Nogle joker med, at man skal trække et nummer og stille sig i kø til en lejrplads. Men uden for højsæsonen er der godt med plads. Alle turene kan kombineres med andre ture, så du laver din egen rute. Det er vigtigt at have supergode kort med (de kan fås eller købes hos udlejeren), fordi området er så stort, og mulighederne så mange.

Man mærker virkelig, at man er langt nordpå her. Det er, som om man fornemmer energien og luften fra de norske fjelde. Omkring midsommer er det så lyst, at man kan padle hele natten. Her er smukt, men også barskere. Fx er den 40 km lange sø, Lelång, noget af en temperamentsfuld dame! Selv ved 3-4 meter vind i sekundet hidser hun sig op og laver store bølger! Men når man lærer at arbejde med og ikke imod hende, er hun storslået, som at sejle på et åbent hav!

De andre lange søer kan i øvrigt også være lumske. En måde at samarbejde med dem på er at sejle om aftenen, når vinden har lagt sig. Selv om sommeren kan det blive ret koldt heroppe. Så tag varme soveposer og uldne underbukser med. Og når det regner, så regner det! Det kan blive ved i dagevis. Men indimellem er temperaturen oppe på 25 grader, og det er tørvejr i flere uger. Her er masser af lejrpladser, DANO-pladser, og man betaler ca. 60 kr. pr. nat pr. person for at overnatte. Køb lejrpassene hos kanoudlejeren. Der er også mulighed for at bruge allemandsretten, men man må ikke lave bål uden for DANO-pladserne. Der er mange muligheder for at lave sin egen rute, fx hvor man køber mad ind undervejs eller tager en overnatning på hotel eller i en hytte.

Ed – Stora Le, Foxen
Stora Le er stor, 50 km lang. Blæser det i Stora Le, kommer der store, brede bølger, som slår ind på klipperne og laver uforudsigelig strøm og bølger. Lidt uhyggeligt, synes jeg. Ikke en børnevenlig sø. Der er langt mellem husene, og søen har, især i starten (ved byen Ed), stejle skrænter, og der er det er lidt svært at finde lejrpladser. Til gengæld er naturen virkelig smuk med masser af klipper og maleriske øer, og vandet er helt klart og kan drikkes lige fra søen. Når man endelig når til nordenden, kan man sejle over til Norge, og her er mange – og virkelig skønne – lejrpladser. Søen ender i en anden sø, Foxen, hvorfra man kan sejle videre i forskellige retninger. Det er en af de mest befolkede søer, selv i starten af juni.

 

Se en video fra en tur ved Foxen her.

Blomsjöerne er en rundtur, der starter og slutter i Lennartfors. Der er tre kanoløft – et af dem er flere kilometer langt, og alle løftene kræver lidt. Men turen er smuk, med mange klipper. Især den sidste, Blomsjö. Nedre Blomsjö er ret vildmarksagtig, med dramatiske klipper og ikke særlig mange huse. Turen skulle være meget populær, så derfor sejlede vi den uden for sæsonen (i starten af juni), hvor vi i flere dage ikke så andre kanoer.

Østre Silen er en smuk, stor sø, der er forbundet med andre søer. Søen spreder sig ud ligesom i fire fingre, så den indbyder mere til at gå på kreativ opdagelse end en lang, lige sø som fx Stora Le eller Lelång. Og så er der smukt i Østre Silen: stejle klipper, øer, noget nyt at se på hele tiden. Det er der mange andre, der har opdaget, men der er også mange lejrpladser, både DANO- og allemandsret-pladser. Du kommer ind til Østre Silen gennem en sluse, hvilket er en oplevelse i sig selv. Hvis du eller andre er bange for at være i kanoen, når de massive mængder vand kommer brusende ind, kan man gå hen over slusen, så der kun er én tilbage i kanoen.

Gustavfors rundtur: Du kan lege kano i Bengtfors, en stor by med masser af indkøbsmuligheder. Kanoen kan du sætte på kanovognen og trille til starten af Svårdlång. Det er en lang, smuk og smal sø med stejle klippeskrænter og ret godt læ i blæsevejr. Begynd fx din tur der. Alternativt – det vil være den traditionelle måde – kan du tage syv sluser (det koster et par hundrede kroner og tager en lille evighed) og sejle ned i Laxsjön. Men der er en stor papirfabrik, der lugter og larmer, og i mine øjne er det bare en besværlig, dyr og lidt ucharmerende omvej.

På Svårdlång må man kun overnatte på faste lejrpladser, der ligger virkelig smukt. Allemandsretten gælder altså ikke. Længere oppe kan du fortsætte i Østre Silen, hvis du har lyst og tid. Derefter til Gustavfors, som er en dejlig lille by med et hotel (Sjömagasinet. Ring og hør, om de har åbent inden, det koster ca. 500 kr. pr. nat for et dobbeltværelse) og en lille ICA-købmand. Butikken har et rigtig stort udvalg i forhold til størrelsen. Bagefter kan du fortsætte ad søen Lelång og tilbage til Bengtfors. Lelång er lang. Vinden blæser ofte på langs ad søen, så der kommer nemt store bølger. Beregn godt med tid, så I kan snuppe en ekstra dag på lejrpladsen, hvis det blæser for meget.