Især for sjællændere er Sydsverige en lettilgængelig kanomulighed, hvor man kan opleve en meget anderledes natur end i Danmark. Mulighederne er mange, og jeg har stadig Rønne å, Helge å, Isnen og Lagan til gode.

Fegen
Hele området er et naturreservat, og vandet er så rent, at man kan drikke det direkte fra søen. Her gælder allemandsretten ikke, så du må kun sove på de etablerede pladser. Men flere af dem er meget store, og pladserne er virkelig fine. Kanovandet er varieret med en blanding af sø og å. Området ligger ca. 70 km øst for Varberg.

Bolmen
En kæmpestor sø. Den er omkring fire kilometer på tværs og 15 kilometer lang. Når det blæser op, bliver Bolmen helt havagtig. Kanocentralen forbød simpelthen folk at sejle ud på vores første dag, hvor det blæste 8-10 meter i sekundet – det var for farligt. Der er mange store motor- og sejlbåde på Bolmen i højsæsonen, og området er ret fladt. Men der er en del fine øer og gode lejrpladser. Søen ligger tæt på Ljungby.

Immeln
Ca. to timer fra Øresundsbroen ligger en stor sø og et favoritsted for mange danskere. Nogen kalder det Sveriges sydligste vildmark, men det er nok lidt overdrevet. Søen er ret stor, har mange øer og nogle fine, små sandstrande. Der opstår let bølger på Immeln, og den er ikke særlig sjov i modvind … så tjek lige vindstyrken i vejrudsigten – min grænse ligger ved 4-5 meter i sekundet for sådan en sø. Du kan leje kanoer i den sydlige ende af søen. Immeln
hænger sammen med Olofstrøm-området, hvis du er med på at tage nogle kanoløft. Især et af kanoløftene er meget langt og stejlt.

Rönnebyåen
Denne smukke tur er ca. 70 km lang, hvis du tager den hele. Det er en eventyrlig rejse med både søer og åer, men også mange (ret svære) overbæringer. Måske 12-14 stykker. Jeg synes også, det var lidt svært at finde lejrpladser. Man kan blive hentet i den modsatte ende af åen og kan selv bestemme nogenlunde hvor og hvornår. Det er ikke en afslappende tur med alle de kanoløft – og slet ikke en tur, jeg ville anbefale til familier. Du starter ca. 70 km nord for Rönneby i Blekinge.